Δύο χρόνια – Φοιτητική Ζωή Worcester

1
Δύο χρόνια – Φοιτητική Ζωή Worcester

Πρόσφατη απόφοιτος Δημιουργικής Γραφής, η Lydia Chenhall μας μιλά για την εμπειρία της να γίνει συγγραφέας αντιγράφων για το DRPG.

Αν μου λέγατε ότι θα έκανα ήδη τη δουλειά των ονείρων μου στα μισά του τελευταίου έτους του πανεπιστημίου, θα είχα ερωτήσεις. Αλλά αν μου έλεγες ότι θα το έκανα ενώ κάνω ηλιοθεραπεία και πίνοντας μπύρα (μετά τις 5 το απόγευμα φυσικά) κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, θα είχα πιθανώς πολλές, πολλές ερωτήσεις.

Αλλά και πάλι θα ήμουν έκπληκτος αν μου έλεγες ότι θα εξασφαλίσω τη δουλειά των ονείρων μου πριν κλείσω τα 21, γιατί όταν ξεκίνησα το πανεπιστήμιο, επέλεξα το μάθημά μου επειδή μου άρεσε να διαβάζω βιβλία. Μπορεί επίσης να σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να μαχαιρώσω στο να γράψω τη δική μου φαντασία του λυκόφωτος όπως ο EL James και να γίνω gazillionare…

Με κάθε ειλικρίνεια, δεν ήμουν πραγματικά σίγουρος ποιος ήθελα να είναι ο τελικός μου στόχος. Η δουλειά των ονείρων μου φαινόταν να έχει αλλάξει πολύ μέσα σε δύο χρόνια. Κάποια στιγμή σκεφτόμουν το σχέδιο κοσμημάτων, μια άλλη φορά κολλάω με την εσωτερική διακόσμηση κ.λπ. κ.λπ.

Μέχρι το τρίτο έτος, άρχισα να πανικοβάλλομαι. Σίγουρα, θα μπορούσα να δοκιμάσω μια καριέρα στη συγγραφή μυθιστορημάτων, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πουλήσει, και για να είμαι απόλυτα διαφανής, έχουν περάσει δύο χρόνια και μόλις ξεκίνησα το δεύτερο κεφάλαιο…

Δεν ήταν μέχρι DRPG ήρθε στο πανεπιστήμιο και φιλοξένησε ένα masterclass κειμενογράφου που τελικά κόλλησε όλα. Μέσα στο πρώτο μισάωρο, τελικά ένιωσα ενθουσιασμένος για το μέλλον μου. Δεν ήξερα καν ότι το copywriting ήταν ένα πράγμα!

Εξακολουθώ να με ρωτούν τι είναι κειμενογράφος και δυσκολεύομαι να το εξηγήσω, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία. Κάποιες μέρες, δημιουργείτε κοινωνικές καμπάνιες ή εκτενές εκπαιδευτικό υλικό για ένα θέμα που δεν έχετε ακούσει ποτέ, άλλες είστε φανταχτερός διορθωτής, δημιουργική ιδιοφυΐα ή άτομο συναισθηματικής υποστήριξης για τους διαχειριστές λογαριασμών.

Συνήθως, θα πω απλώς ότι είναι το πολυσύχναστο μέρος της διαφήμισης με μια μεγάλη δόση από την κύρια πειθώ που κρύβεται κάτω από αυτές τις λαμπερές λέξεις. Ουσιαστικά κάνετε τον αναγνώστη να πραγματοποιήσει τον επιθυμητό στόχο του πελάτη, όπως να αγοράσει το σαμπουάν του αντί του ανταγωνιστή του ή να εγγραφεί στο ενημερωτικό δελτίο του – όλα αυτά χωρίς να είναι προφανές ότι του λέτε να κάνει κάτι.

Μετά από κάθε masterclass, άρχισα να ψάχνω όλα τα πράγματα που κάνουν έναν υπέροχο κειμενογράφο, τον ερωτεύτηκα Το βιβλίο αντιγραφής της D&AD, και άρχισαν να δουλεύουν για τη σύνταξη ενός πλαστού χαρτοφυλακίου. Το αγαπημένο μου κομμάτι μέχρι σήμερα είναι μια καμπάνια για μια εταιρεία ψεύτικου ουίσκι, όπου μπόρεσα να εξερευνήσω τη δύναμη που υπάρχει στον τόνο της φωνής.

Στο τέλος του τελευταίου μαθήματος, ζήτησα ευγενικά μια δουλειά στη φόρμα σχολίων μου, χωρίς να περιμένω ποτέ να λάβω απάντηση. Στη συνέχεια, μια ανταλλαγή email και μια συνέντευξη για δουλειά αργότερα, γίνομαι κειμενογράφος για το DRPG.

Στη διαδικασία που έγραφα για να πείσω τους άλλους, έπεισα και τον εαυτό μου ότι είμαι αρκετά καλός για να είμαι εδώ. Δεν φοβάμαι πλέον να δείξω στους άλλους αυτά που έγραψα, ούτε ανησυχώ ότι είμαι υπερβολικά πρωτάρης για ορισμένα σλιπ. Είμαι πολύ καλός σε αυτό που κάνω και η γραφή μου θα βελτιώνεται μόνο με κάθε νέα σύντομη ενημέρωση – κάτι που είναι πολύ συναρπαστικό!!

Λυδία Χχ

Schreibe einen Kommentar