Οι κίνδυνοι για την υγεία του ναργιλέ και των ηλεκτρονικών τσιγάρων

2
Οι κίνδυνοι για την υγεία του ναργιλέ και των ηλεκτρονικών τσιγάρων
Οι κίνδυνοι για την υγεία του ναργιλέ και των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Andriy Boyko / Shutterstock.com

Δύο μορφές καπνίσματος έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια: ο ναργιλέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ηλεκτρονικά τσιγάρα). Σύμφωνα με την Έρευνα 2016 Παρακολούθηση του Μέλλοντος, σχεδόν το 17% των φοιτητών και σχεδόν το 20% των νεαρών ενηλίκων που δεν φοιτούν στο κολέγιο ανέφεραν ότι δοκίμασαν ναργιλέ το περασμένο έτος. Ενώ συνολικά λιγότεροι νεαροί ενήλικες ανέφεραν ότι έκαναν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σχεδόν το 7% των φοιτητών και το 9% των νεαρών ενηλίκων που δεν ήταν κολεγιακές ανέφεραν ότι τα χρησιμοποίησαν τον περασμένο μήνα.

Οι κίνδυνοι για την υγεία του ναργιλέ

Ο ναργιλέ είναι ένας σωλήνας νερού, συνηθισμένος στη Μέση Ανατολή και την Ινδία, που επιτρέπει στους χρήστες να καπνίζουν καπνό. Η βάση του είναι γεμάτη με νερό, ενώ το πάνω πιάτο ή το μπολ γεμίζει με αρωματισμένο καπνό. Ο καπνός θερμαίνεται και ο καπνός τραβιέται μέσω του νερού σε έναν εύκαμπτο σωλήνα που συνδέεται με ένα επιστόμιο. Αυτό μεταδίδεται μεταξύ των χρηστών, καθώς το κάπνισμα ναργιλέ είναι γενικά μια κοινωνική δραστηριότητα. Δεδομένου ότι ο καπνός που χρησιμοποιείται είναι αρωματισμένος ή γλυκαντικός (οι επιλογές γεύσης είναι σχεδόν ατελείωτες, από σοκολάτα μέχρι μήλο έως καφέ), οι χρήστες δεν δοκιμάζουν τη γεύση καπνού που συνοδεύει άλλες μορφές χρήσης καπνού.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το νερό σε έναν ναργιλέ φιλτράρει τα επιβλαβή συστατικά που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Το κάπνισμα ναργιλέ δεν είναι πιο ασφαλές από το κάπνισμα τσιγάρων. Στην πραγματικότητα, με το κάπνισμα ναργιλέ, μπορεί να θέσετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι καπνίζοντας ένα τσιγάρο: ο καπνός του ναργιλέ περιέχει πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα και καρκινογόνες ουσίες, όλα τα πράγματα που δεν θέλετε να συσσωρεύονται στους πνεύμονές σας. μεγαλύτερες ποσότητες από ένα μόνο τσιγάρο. Και δεδομένου ότι ο ναργιλέ είναι μια εγγενώς κοινωνική δραστηριότητα, μπορεί στην πραγματικότητα να ξοδέψετε περισσότερο χρόνο εισπνέοντας τοξικές ενώσεις από ό,τι θα κάνατε καπνίζοντας ένα τσιγάρο… ή πέντε.

ΕΝΑ μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο το 2014 διαπίστωσε ότι μετά από μία νύχτα καπνίσματος ναργιλέ, η εσωτερική περιεκτικότητα σε νικοτίνη (όπως μετρήθηκε στα ούρα ενός ατόμου) αυξήθηκε κατά μέσο όρο 73 φορές υψηλότερη από ό,τι πριν ξεκινήσει το κάπνισμα. Τα επίπεδα του NNAL (μια χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο που σχηματίζεται μετά την είσοδο του καπνού στο σώμα) διπλασιάστηκαν και τα προϊόντα που προέρχονται από τη διάσπαση των πτητικών οργανικών ενώσεων αυξήθηκαν έως και 91%. Η μακροχρόνια ή επαναλαμβανόμενη χρήση προϊόντων καπνού είναι γνωστό ότι προκαλεί διάφορους τύπους καρκίνου (στοματική, πνεύμονα, στομάχι, κύστη κ.λπ.), καρδιακές παθήσεις και αναπνευστικές ασθένειες. Ας μην ξεχνάμε ότι τα επιστόμια μοιράζονται μεταξύ των συμμετεχόντων, επομένως τυχόν ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του σάλιου, από το κοινό κρυολόγημα έως τον έρπητα του στόματος, μπορούν να μεταδοθούν από συμμετέχοντα σε συμμετέχοντα.

Το γεγονός είναι ότι ο καπνός είναι καπνός, ανεξάρτητα από το πώς τον καταναλώνεις. Υπάρχει νικοτίνη σε όλες τις μορφές καπνού, γεγονός που κάνει το κάπνισμα ναργιλέ εξίσου εθιστικό με το κάπνισμα τσιγάρων ή τη χρήση άκαπνου καπνού. Όλες οι μορφές καπνού αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και αναπνευστικών παθήσεων. Εάν είστε εθισμένοι στα προϊόντα καπνού και θέλετε να το κόψετε, υπάρχουν προγράμματα και τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος, καλέστε το 1-800-QUIT-NOW (1-800-784-8669) ή επισκεφθείτε χωρίς καπνό.gov. Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη, αλλά τα οφέλη για την υγεία αξίζουν τον κόπο, τώρα και στο μέλλον.

Οι κίνδυνοι για την υγεία των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Σε αντίθεση με τον ναργιλέ και τα παραδοσιακά τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην πραγματικότητα δεν περιέχουν καπνό. Αντίθετα, περιέχουν ένα υγρό μείγμα νικοτίνης, αρωματικών και άλλων χημικών ουσιών (ακριβώς αυτό που υπάρχει μέσα σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα). Παρόμοια με τον ναργιλέ, τα άτομα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα εισπνέουν τον ατμό που δημιουργείται όταν θερμαίνεται το μείγμα μέσα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ωστόσο, δεν υπάρχει πίσσα ή μονοξείδιο του άνθρακα ή καρκινογόνες ουσίες που σχετίζονται με τον καπνό. Αυτό που θα μπορούσε να υπάρχει, όμως, είναι τοξικές ενώσεις που δεν σχετίζονται με τον καπνό, συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης και του διακετυλίου (που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονική νόσο). Αν και διαφημίζεται ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα τσιγάρα ή τα προϊόντα καπνού, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία.

Το κυρίαρχο πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ότι συνεχίζουν να διευκολύνουν τον εθισμό στη νικοτίνη. Μερικοί άνθρωποι στρέφονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε μια προσπάθεια να καπνίσουν πιο «υγιεινά» τσιγάρα ή ως ένα βήμα στο δρόμο για να κόψουν τελείως το κάπνισμα. Όπως θα περίμενε κανείς, η μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βοηθά τα άτομα να κόψουν το κάπνισμα. μια ανασκόπηση πολλαπλών μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν 28% λιγότερο πιθανό να κόψουν επιτυχώς το κάπνισμα από εκείνους που δεν το έκαναν, πιθανότατα επειδή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρείχαν μια συνεχή πηγή νικοτίνης.

Η νικοτίνη επίσης δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινή. Προκαλεί από μόνο του προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου:

  • Αυξημένος κίνδυνος θρόμβων αίματος
  • Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη
  • Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού
  • Στένωση των αρτηριών λόγω συσσώρευσης πλάκας (αθηροσκλήρωση)
  • Διαταραχές διάθεσης
  • Αναστολή της ανάπτυξης του εγκεφάλου
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Έλκη

Εάν είστε περίεργοι για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά δεν έχετε καπνίσει ποτέ πριν, μην ξεκινήσετε τώρα. Η πιθανότητα εθισμού είναι πολύ μεγάλη και οι παρενέργειες δεν αξίζουν τον κίνδυνο. Εάν καπνίζετε επί του παρόντος ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά θέλετε να το σταματήσετε, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη διακοπή του. Είναι δυνατόν!

Schreibe einen Kommentar