Πώς να αποφύγετε την εξουθένωση σε όλους τους τομείς της ζωής σας

1
Πώς να αποφύγετε την εξουθένωση σε όλους τους τομείς της ζωής σας
Πώς να αποφύγετε την εξουθένωση σε όλους τους τομείς της ζωής σας

REDPIXEL.PL / Shutterstock.com

Υπάρχουν πολλοί τομείς στη ζωή σας που μπορούν να προκαλέσουν αδικαιολόγητο άγχος: το σχολείο, η κοινωνική σας ζωή, η οικογένεια, η εργασία… Αλλά ενώ κάποιο άγχος για σύντομες περιόδους είναι φυσιολογικό, το άγχος που συνεχίζεται μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοσή σας στο σχολείο ή στη δουλειά σας ή στις σχέσεις σας. Ακόμη χειρότερα, το παρατεταμένο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εξουθένωση. Το Merriam-Webster, το λεξικό όλων, περιγράφει εξουθένωσης ως «εξάντληση σωματικής ή συναισθηματικής δύναμης ή κινήτρου συνήθως ως αποτέλεσμα παρατεταμένου άγχους ή απογοήτευσης».

Όσοι βιώνουν εξουθένωση μπορεί να παρατηρήσουν συμπτώματα όπως:

  • Μειωμένη παραγωγικότητα
  • Έλλειψη κινήτρων ή πάθους
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Έλλειψη ικανοποίησης από τα επιτεύγματα
  • Ευερεθιστότητα και ανυπομονησία

Εάν δεν έχετε βιώσει εξάντληση, αλλά ανησυχείτε ότι τα επίπεδα του άγχους σας μπορεί να αυξηθούν σε μη βιώσιμα επίπεδα ή ακόμα και αν παρατηρείτε τα πρώιμα σημάδια εξουθένωσης, αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ισορροπημένοι:

Προγραμματίστε τον χρόνο «εσύ». Αν και μπορεί να φαίνεται οδυνηρά προφανές, αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποφύγετε την εξάντληση. Είναι απαραίτητο να σχεδιάζετε χρόνο για τον εαυτό σας, είτε για να αφιερώσετε σε ένα χόμπι είτε για να αφιερώσετε χρόνο στη φροντίδα του εαυτού σας, ώστε να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα. Εξετάστε δραστηριότητες όπως να κάνετε μια βόλτα, να ασκηθείτε, να διαβάσετε, να κάνετε μπάνιο ή να διαλογιστείτε. Κάντε κάτι που σας αρέσει και αφήστε τον εαυτό σας να ξεχάσει τι σας προκαλεί άγχος.

Θέστε όρια. Αυτό ισχύει για κάθε περιοχή. Ορίστε συγκεκριμένες ώρες στις οποίες θα εστιάζετε μόνο σε μία εργασία. Για παράδειγμα, όταν είστε στη δουλειά, προσπαθήστε να εστιάσετε μόνο στη δουλειά. όταν είστε με φίλους, προσπαθήστε να μην αγχώνεστε για τη δουλειά ή το σχολείο. Αυτό το καθιστά έτσι ώστε να μεγιστοποιείτε την εστίασή σας σε κάθε τομέα, χωρίς να ξοδεύετε όλο τον χρόνο σας ανησυχώντας για ένα ζήτημα σε άλλη σφαίρα της ζωής σας. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι δεν αποσπάτε την προσοχή σας με τη δουλειά ή το σχολείο κατά τη διάρκεια του οικογενειακού χρόνου και το αντίστροφο. Όταν υπάρχει κάτι σε έναν τομέα που απλά δεν μπορείτε να αφήσετε ή να επιλύσετε, μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς στην εξουθένωση. Εάν χρειάζεται, επιλέξτε συγκεκριμένες ημέρες ή ώρες που αποσυνδέετε. απενεργοποιήστε το τηλέφωνο, τον υπολογιστή, την τηλεόραση και οτιδήποτε άλλο και απλά εστιάστε στο εδώ και τώρα.

Ακολουθήστε το ένστικτό σας. Εάν η εντερική σας αντίδραση είναι να μείνετε σπίτι το βράδυ της Παρασκευής, ανοίξτε την αγαπημένη σας εκπομπή και παραγγείλετε μια πίτσα, μην αφήσετε τις ενοχές ή τις κοινωνικές πιέσεις να σας πείσουν να βγείτε έξω. Είναι υγιές να έχεις ισορροπία στις δραστηριότητες και μόνο εσύ ξέρεις τι νιώθεις πραγματικά. Αν φεύγετε από το σπίτι το Σάββατο πριν τελειώσετε τις δουλειές σας θα σας αγχώσει, επιλέξτε να ολοκληρώσετε τις δουλειές σας. Εάν ξέρετε ότι πρέπει να περάσετε λίγο χρόνο με φίλους για να μπορέσετε να εστιάσετε στις εργασίες για το σπίτι, προγραμματίστε ένα ραντεβού για καφέ με τον οικοδεσπότη σας.

Μην παρατείνετε τον εαυτό σας. Είμαστε όλοι ένοχοι για αυτό μερικές φορές. συμφωνούμε με πράγματα που δεν πρέπει, αναλαμβάνουμε επιπλέον έργα, ακόμη και παίρνουμε τη δουλειά μαζί μας. Όταν κάνουμε τόσα πολλά σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής μας ταυτόχρονα, είναι εύκολο να χάσουμε την εστίαση και την ενέργεια για οποιοδήποτε συγκεκριμένο πράγμα. Μάθετε πότε να πείτε «όχι».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ. Όταν αρχίζετε να αισθάνεστε άγχος ή σαν να χάνετε ενέργεια, ενημερώστε τους άλλους. Ξεκινήστε με την οικογένεια και τους φίλους: Ενημερώστε τους ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο για να εστιάσετε στη δουλειά ή στο σχολείο. Στη συνέχεια, εάν τα επίπεδα άγχους σας δεν βελτιωθούν, μιλήστε με τον άμεσο προϊστάμενό σας στην εργασία ή τον καθηγητή σας στην τάξη που σας είναι πιο δύσκολη. Ενημερώστε τους ότι αισθάνεστε πολύ αγχωμένοι και μάθετε εάν υπάρχει κάποιος άλλος με τον οποίο μπορείτε να μοιραστείτε καθήκοντα ή εάν μπορείτε να κάνετε κάτι για να αυξήσετε το βαθμό σας ή να κατανοήσετε καλύτερα την ύλη. Κανείς δεν θα ξέρει πώς νιώθετε αν δεν του το πείτε και μόνο τότε μπορείτε να συνεργαστείτε για να κάνετε αλλαγές.

Ανακαλύψτε ξανά τον σκοπό σας. Σκεφτείτε τα πράγματα που σας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους στη ζωή. Νιώθετε μια αίσθηση σκοπού από τη δουλειά σας; Έχετε ουσιαστικά χόμπι; Είσαι πραγματικά χαρούμενος όταν περνάς χρόνο με τους φίλους σου; Εάν απαντήσετε όχι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταλάβετε ποια πράγματα μπορεί να σας δώσουν έναν σκοπό και ξεκινήστε να τα δοκιμάζετε. Είναι εντάξει να εγκαταλείψετε μια δραστηριότητα που μισείτε ή να σταματήσετε να κάνετε παρέα με ένα άτομο που σας απογοητεύει συνεχώς.

Ασκήστε την ευγνωμοσύνη. Καμιά φορά βγαίνει ο κυνικός σε όλους μας. Προσπαθήστε να εστιάσετε στο καλό που προέρχεται από οποιαδήποτε κατάσταση. Για παράδειγμα, ένας χωρισμός σας δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσετε καινούργια, το να φύγετε από μια δουλειά σας δίνει μια νέα ευκαιρία κάπου αλλού και ένας κακός βαθμός μπορεί να σας οδηγήσει να επαναξιολογήσετε τη μελλοντική σας καριέρα και να βρείτε κάτι άλλο για το οποίο σας αρέσει. Ακόμη και όταν μια κατάσταση είναι κακή στην επιφάνεια, η προσαρμογή της νοοτροπίας σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Μάθετε πότε φθάνετε σε οριακό σημείο. Αυτό είναι ένα είδος έσχατης λύσης, αλλά αν ξέρετε ότι πρόκειται να φτάσετε στο οριακό σημείο σας, βάλτε τον εαυτό σας την προτεραιότητα. Λάβετε μέτρα για να πάρετε το ρεπό, εξασκηθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας, αποσυνδέστε την πρίζα ή κάντε ό,τι άλλο χρειάζεται να κάνετε για να επιστρέψετε σε ένα καλό μέρος. Εσύ είσαι η προτεραιότητα.

Τι κάνετε όταν ξέρετε ότι αγχώνεστε υπερβολικά;

Schreibe einen Kommentar