Πώς να τα αποφύγετε –

1
Πώς να τα αποφύγετε –

Οι απάτες για την απασχόληση υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό. Είτε ερωτευτείτε είτε όχι, πιθανότατα τα έχετε ξανασυναντήσει. Πολλοί αξιόπιστοι ιστότοποι απασχόλησης και καταχώρισης θέσεων εργασίας εξακολουθούν να μην διαθέτουν ισχυρές διαδικασίες επαλήθευσης για νέους λογαριασμούς που επιτρέπουν στους απατεώνες να δημιουργούν εύκολα πλαστά προφίλ. Η καυτή αγορά εργασίας και το συνεχιζόμενο άγχος της πανδημίας συνιστούν μια τέλεια συνταγή για κακούς ηθοποιούς να εξαπατήσουν όσους αναζητούν εργασία χωρίς χρήματα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, (FTC) Οι Αμερικανοί εξαπατήθηκαν από 68 εκατομμύρια δολάρια λόγω ψεύτικων επιχειρηματικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αυτό θέτει το ερώτημα. πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις απάτες απασχόλησης; Ας εξετάσουμε μερικές συμβουλές για να μας κρατήσουν ασφαλείς και να βελτιώσουμε την ευαισθητοποίησή μας απέναντι σε απάτες σαν αυτές.

Απάτες απασχόλησης

Προσωπικές προσλήψεις

Οι απατεώνες παίρνουν συχνά α άμεση προσέγγιση επικοινωνώντας με τα θύματά τους μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ηλεκτρονικού ψαρέματος ή ακόμα και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να παρουσιάζονται ως υπάλληλοι προσλήψεων ή ως μέρος μιας υπηρεσίας στελέχωσης ή προσωρινής απασχόλησης που αναζητά υποψηφίους για να καλύψουν ανοιχτές «ευκαιρίες απασχόλησης». Οι απατεώνες μπορεί επίσης να προσποιούνται ότι είναι από μια αξιόπιστη εταιρεία και να συνδέουν τον „ιστότοπό“ τους στο μήνυμα. Ωστόσο, αυτοί οι σύνδεσμοι μπορεί να οδηγήσουν τα θύματα σε έναν ψεύτικο ιστότοπο που δημιουργήθηκε από τους απατεώνες για να προσθέσουν μια αίσθηση νομιμότητας.

Εάν συμμετάσχει σε συνομιλία, ο απατεώνας μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν πραγματοποιεί συνεντεύξεις ούτε αυτοπροσώπως ούτε ασφαλής βιντεοκλήση. Αντίθετα, οι συνεντεύξεις διεξάγονται μέσω εφαρμογών τηλεδιάσκεψης που χρησιμοποιούν διευθύνσεις email αντί για αριθμούς τηλεφώνου. Μπορούν επίσης να ισχυριστούν ότι πρέπει να καταβληθεί ένα τέλος για να προχωρήσει η διαδικασία της συνέντευξης, οι προβολές ιστορικού, τα «σετ εκκίνησης» ή η επιβίβαση.

Εάν ένα θύμα αγοράσει μια ψεύτικη πρόσληψη εργασίας, μπορεί να παραιτηθεί από εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες, όπως ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισής του. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε σε έναν κακόβουλο ηθοποιό να κλέψει την ταυτότητα του θύματος.

Δελεαστικές περιγραφές θέσεων εργασίας

Πολύ συχνά, οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να κάνουν τις υποτιθέμενες ευκαιρίες εργασίας τους να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο δελεαστικές. Η προσφορά μπορεί να φαίνεται σχεδόν εγγυημένη, με υποσχέσεις μικρής προσπάθειας για γρήγορες και πλούσιες επιστροφές πλουτισμού. Ένα εργασιακό «προνόμιο» που μπορεί να υπόσχεται ένας απατεώνας είναι η ικανότητα να εργάζεται από το σπίτι με ένα «ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας». Συνήθεις απάτες εργασίας από το σπίτι που πρέπει να προσέξετε είναι:

Επαναποστολή απατών. Αυτοί μπορεί να χαρακτηρίζονται ως «διαχειριστές ποιοτικού ελέγχου» ή εικονικοί προσωπικοί βοηθοί. Μόλις «προσλάβετε», η δουλειά σας θα είναι να λαμβάνετε αποστολές στο σπίτι σας. Στη συνέχεια, θα επανασυσκευάσετε και θα στείλετε ξανά τα εν λόγω προϊόντα σε διαφορετική διεύθυνση, συχνά στο εξωτερικό. Η εταιρεία θα σας υπόσχεται συχνά ότι θα λάβετε το μισθό σας αφού δουλέψετε για ορισμένο χρονικό διάστημα. Όταν το θύμα συνειδητοποιήσει ότι δεν έρχεται έλεγχος, ο απατεώνας έχει φύγει προ πολλού.

Μεταπώληση εμπορευμάτων. Λέγεται στα θύματα ότι μπορούν να κερδίσουν χρήματα αγοράζοντας επώνυμα προϊόντα σε μειωμένες τιμές από την ψεύτικη εταιρεία και στη συνέχεια να ξαναπουλήσουν τα εμπορεύματα για κέρδος. Ωστόσο, μετά την πληρωμή για τα εν λόγω «προϊόντα», το πακέτο δεν φτάνει ποτέ και δεν είναι πλέον δυνατή η επικοινωνία με τον εργοδότη.

Ψεύτικες απάτες επιταγών

Οι κακόβουλοι ηθοποιοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ψεύτικες αγγελίες εργασίας για νταντάδες, φροντιστές, εικονικούς βοηθούς ή μυστήριους αγοραστές. Σύμφωνα με την FTC, Αυτά μπορεί να είναι μέτωπα για πλαστές απάτες επιταγών. Συχνά, ένας απατεώνας στέλνει μια επιταγή στο θύμα και του ζητά να την καταθέσει. Λίγο μετά, ο απατεώνας θα βρει έναν λόγο για τον οποίο χρειάζεται να επιστραφούν μερικά από τα χρήματα (δηλαδή, πληρώσατε υπερβολικά ή απαιτείται χρέωση για εξοπλισμό εκκίνησης).

Η FTC δηλώνει ότι ένας νόμιμος εργοδότης δεν θα σας ζητήσει ποτέ να το κάνετε αυτό. Έτσι, αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ότι η επιταγή που ελήφθη είναι πλαστό. Δεδομένου ότι οι τράπεζες υποχρεούνται από το νόμο να διαθέτουν τα κατατεθέντα κεφάλαια γρήγορα, ο απατεώνας ελπίζει ότι το θύμα θα στείλει πίσω τα χρήματα προτού αντιληφθεί ότι η επιταγή έχει αναπηδήσει. Μόλις συμβεί αυτό, το θύμα είτε μένει με χαμένα χρήματα, είτε χειρότερα, τα χρήματα που απαιτούνται τώρα για να επιστραφούν στην τράπεζα.

Πώς να αποφύγετε τις απάτες στην απασχόληση

Έχουμε συζητήσει μόνο μερικούς από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν απάτες για την απασχόληση για να εξαπατήσουν τα θύματά τους. Έχοντας αυτό υπόψη, ακολουθούν μερικές κόκκινες σημαίες που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε και να αποφύγουμε τις απάτες απασχόλησης:

  • Ανεπιθύμητες προσφορές εργασίας από εταιρείες με μικρή έως καθόλου παρουσία στο διαδίκτυο. Ο „ιστότοπός“ τους μπορεί να είναι συνδεδεμένος, όσο κι αν είστε προσεκτικοί. Αυτό θα μπορούσε απλώς να είναι ένας ψεύτικος ιστότοπος ή ακόμα και απλώς μια κακόβουλη διεύθυνση URL. Εάν πρέπει να δείτε εάν η εταιρεία είναι νόμιμη, δοκιμάστε να επισκεφτείτε τον ιστότοπό της μόνοι σας πληκτρολογώντας την σε ένα πρόγραμμα περιήγησης.
  • Οι προσφορές εργασίας και η περιγραφή φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές και εγγυώνται μεγάλες αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Λανθασμένα ονόματα τομέα ή διευθύνσεις email. Εάν ένας απατεώνας υποδύεται μια νόμιμη εταιρεία, πιθανότατα θα υπάρχουν ορθογραφικά λάθη στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την οποία στέλνει. Αυτό συχνά θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί με μια γρήγορη ματιά. Προσέξτε επίσης τις τυπικές διευθύνσεις email @gmail ή @yahoo που χρησιμοποιούνται από τον „εργοδότη“. Μια εταιρεία δεν θα επικοινωνήσει ποτέ μαζί σας χρησιμοποιώντας προσωπικό email.
  • Μηνύματα που σας ζητούν να πληρώσετε ένα τέλος ή παρέχετε προσωπικά στοιχεία για πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργασία ή το υλικό εκκίνησης.
  • Οι συνεντεύξεις πραγματοποιούνται μόνο σε εφαρμογές τηλεδιάσκεψης χρησιμοποιώντας διευθύνσεις email αντί για αριθμούς τηλεφώνου. Δεν πραγματοποιείται αυτοπροσώπως ή με χρήση ασφαλούς βιντεοκλήσης.
  • Οι πιθανοί εργοδότες σας ζητούν να επιστρέψετε μέρος των χρημάτων που σας αποστέλλονται μέσω επιταγής.

Η αύξηση της ευαισθητοποίησης οδηγεί σε καλύτερη ασφάλεια

Όπως ίσως γνωρίζετε, ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Κυβερνοασφάλεια. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές που συνθέτουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται βήματα όπως η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης, η χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης ή η χρήση ενός VPN. Αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τόσο για εταιρείες όσο και για ιδιώτες.

Σε αυτό το άρθρο, συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους οι απατεώνες μπορεί να προσπαθήσουν να παραβιάσουν την προσωπική μας ασφάλεια μέσω απατών εργασίας. Μαθαίνοντας για αυτά, παρέχουν σημαντικές συμβουλές που συνάδουν με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όπως η επίγνωση του phishing, η άσκηση ασφαλούς κλικ και φυσικά η προστασία των προσωπικών σας στοιχείων.

Αυξάνοντας την επίγνωσή μας για τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι κακόβουλοι παράγοντες, θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να προστατευτούμε όταν μας αντιμετωπίσει ένας απατεώνας.

Στην Social Engineer LLC, σκοπός μας είναι να φέρουμε εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε όλους τους χρήστες της τεχνολογίας. Για μια λεπτομερή λίστα των υπηρεσιών μας και για το πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε τους στόχους σας για πληροφορίες/ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, επισκεφθείτε:

https://www.Social-Engineer.com/Managed-Services/

Schreibe einen Kommentar