Σειρά «Where’s the…» του Barroux – Library Mice

0
Σειρά «Where’s the…» του Barroux – Library Mice

Ελάτε να συμμετάσχετε στο Barroux σε ένα παιχνίδι κρυφτού με μια διαφορά!

barroux_books

Πού είναι ο ελέφαντας και Πού είναι ο Αστερίας; Το (Egmont) είναι δύο σχεδόν χωρίς λόγια εικονογραφημένα βιβλία που μεταφέρουν ένα απίστευτα ισχυρό μήνυμα για την επίδραση που έχει ο άνθρωπος στο περιβάλλον, και πιο συγκεκριμένα την αποψίλωση των δασών και τη ρύπανση της θάλασσας. Σχεδιασμένο σε α Πού είναι ο Γουόλι; τύπου βιβλίο παζλ, το στυλ κρυφτού επιτρέπει στο μήνυμα πίσω από τις ιστορίες να είναι πραγματικά ισχυρό για τον υπονοούμενο αναγνώστη – τα παιδιά μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα από το έργο τέχνης, με αστείο τρόπο, χωρίς κείμενο για να καθορίσουν τη γνώμη τους. Αν και οι ιστορίες δεν πτοούνται από την αλήθεια της ρύπανσης, προσφέρουν επίσης μια ανατροπή στο τέλος, με τα ζώα να αντεπιτίθενται, δηλώνοντας ότι δεν είναι πολύ αργά για να αντιστρέψουμε το κακό που έχουμε κάνει.

Τα βιβλία με εικόνες που μεταφέρουν τόσο σημαντικά μηνύματα μπορούν να επιτύχουν μόνο εάν δεν χρησιμοποιούν φανερά και υπερβολικά ηθικά χαρακτηριστικά και αυτά τα δύο βιβλία είναι ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Παιχνιδιάρικο, πολύχρωμο και γεμάτο ελπίδα, Πού είναι ο ελέφαντας; και Πού είναι ο Αστερίας; είναι αξιοσημείωτα σε απλότητα και καλλιτεχνία, παρέχοντας μια διεγερτική και παιχνιδιάρικη εμπειρία που αποτελεί μια τέλεια πρώτη εισαγωγή στα θέματα της οικολογίας και της διατήρησης.

Αυτή η παρουσίαση απαιτεί JavaScript.

***

Χάρηκα που ο Μπαρού συμφώνησε να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τη δουλειά του.

barroux

Πώς έγινες εικονογράφος παιδικών βιβλίων;

Από νωρίς κατευθύνθηκα σε σχολή τέχνης στο Παρίσι και μετά μεταπτυχιακές σπουδές στην οπτική επικοινωνία. Έγινα όμως τυχαία εικονογράφος. Συνάντησα μια φίλη συγγραφέα στο δρόμο μια μέρα που μου πρότεινε να εικονογραφήσω ένα από τα κείμενά της. Εικονογράφηση εκείνο το βιβλίο, μετά ένα δεύτερο, και δεν έχω σταματήσει από τότε.

barroux_frenchbooks


Θα μπορούσες να μας πεις λίγα λόγια για την τεχνική σου;

Τεχνική, υλικά .. αυτό είναι το εύκολο μέρος γιατί μπορεί κανείς να απαριθμήσει λέξεις όπως ακρυλικό χρώμα, πινέλα, μολύβια, κολάζ…. Αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι είναι όταν προσπαθούμε να μιλήσουμε για συναίσθημα, φως, ατμόσφαιρα. Είναι σε αυτές τις λεπτομέρειες που κρύβουν τη δύναμη και την καταλληλότητα των εικόνων.

IMG_0700 (1)

Που δουλεύεις? Έχετε ένα στούντιο ή ένα ειδικό δωμάτιο στο σπίτι σας (ή στον κήπο);

Δουλεύω στο στούντιο μου με καλό φως, μια άνετη καρέκλα και μουσική. Δουλεύω σε έναν κοινόχρηστο χώρο στούντιο γεμάτο με άλλους καλλιτέχνες. Ονομάζεται Στην κοιλιά της φάλαινας (στην κοιλιά της φάλαινας).

ατελιέ (1)

Τι εμπνέει τη δουλειά σας γενικά, και πιο συγκεκριμένα, τι ενέπνευσε Πού είναι ο ελέφαντας; και Πού είναι ο Αστερίας;

Μου ήρθε η ιδέα για Πού είναι ο ελέφαντας; πριν από μερικά χρόνια σε ένα ταξίδι στη Βραζιλία, στις όχθες του ποταμού Αμαζονίου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου ήμουν μάρτυρας της καταστροφής που προκάλεσε η ανθρωπότητα, με το τροπικό δάσος να καταστρέφεται σταδιακά από τη φωτιά. Η ιδέα του βιβλίου μου ήρθε μόνο όταν το συνέταξα Πού είναι ο Γουόλι; και η ιδέα μου για τους ελέφαντες. Πώς μπορεί κανείς να κρυφτεί όταν δεν έχει μείνει τίποτα να κρυφτεί πίσω; Η έννοια του βιβλίου τότε μου έγινε τόσο ξεκάθαρη, που σχεδόν επιβλήθηκε.

Ποιοι εικονογράφοι σας έκαναν μεγάλη εντύπωση ως παιδί;

verneΔεν θυμάμαι κανέναν εικονογράφο να μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ως παιδί, αλλά έχω πολύ έντονες αναμνήσεις από τα πρώτα βιβλία που διάβασα, και αυτά ήταν τα βιβλία του Ιουλίου Βερν. Μπορεί να ήμουν 10, ή ίσως 11, και τους καταβρόχθισα όλους: Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσαμε τον καπετάνιο Νέμο, Ταξίδι στο Κέντρο της Γηςκαι τα λοιπά.

Και τι θα λέγατε τώρα;

Αυτές τις μέρες, εμπνέομαι περισσότερο από ζωγράφους και φωτογράφους. Καλλιτέχνες όπως ο ζωγράφος Basquiat και ο φωτογράφος Raymond Depardon έχουν επηρεάσει βαθιά τη δουλειά μου.

basquiatdepardon

***

Σας ευχαριστώ πολύ Barroux για τον χρόνο που αφιερώσατε για να απαντήσετε σε αυτές τις λίγες ερωτήσεις.

Πού είναι ο ελέφαντας; και Πού είναι ο Αστερίας; κυκλοφορούν τώρα και μπορούν να αγοραστούν εδώ.

Πηγή: αντίγραφα κριτικής από τον εκδότη

Schreibe einen Kommentar