Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τοποθέτησης της κάνναβης στο blockchain

0
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τοποθέτησης της κάνναβης στο blockchain

Σε μια προληπτική προσπάθεια να αποτρέψει προβλήματα που έχουν εμφανιστεί σε άλλες πολιτείες με νόμιμα προγράμματα κάνναβης, το Rhode Island καλεί τις επιχειρήσεις blockchain να υποβάλουν προτάσεις για την αξιοποίηση της τεχνολογίας τους για να κάνουν προϊόντα κάνναβης πιο εύκολο να παρακολουθείτε από τον σπόρο έως την πώληση. Εάν το σχέδιο αποδειχθεί επιτυχές, θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό όφελος για τη νόμιμη βιομηχανία κάνναβης, η οποία έχει αγωνιστεί με ζητήματα διαφάνειας και ποιοτικού ελέγχου μέχρι αυτό το σημείο.

«Το Rhode Island στοχεύει να είναι ηγέτης στην κυβερνητική αποτελεσματικότητα και καινοτομία και πιστεύουμε ότι η διερεύνηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας blockchain είναι ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της κυβέρνησης», όπως δήλωσε σε δελτίο τύπου η Liz Tanner, διευθύντρια του Υπουργείου Επιχειρηματικής Ρύθμισης της πολιτείας.

Μέχρι σήμερα, η πιο γνωστή χρήση της τεχνολογίας blockchain ήταν σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, όπου παρέχει ένα ασφαλές και αμετάβλητο αρχείο συναλλαγών μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Οι διαχειριστές του Rhode Island πιστεύουν ότι θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της κυκλοφορίας προϊόντων κάνναβης μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού και τον εντοπισμό παραγωγών ή καταναλωτών που κάνουν κατάχρηση του συστήματος (για παράδειγμα, παρακάμπτοντας υποχρεωτικές εργαστηριακές δοκιμές ή επιχειρώντας να αγοράσουν υπερβολικές ποσότητες κάνναβης).

«Αυτό είναι πραγματικά το πρώτο βήμα για να δούμε τι υπάρχει εκεί έξω και αν η τεχνολογία blockchain μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των διαδικασιών της κυβέρνησης στο μέλλον», δήλωσε ο CIO της πολιτείας Bijay Kumar.

Στον ιδιωτικό τομέα, το blockchain έχει επίσης προταθεί ως λύση σε πολλά από τα πιο πιεστικά ζητήματα της νόμιμης βιομηχανίας κάνναβης. Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους υποστηρικτές του ήταν η startup κάνναβης Paragon στην Καλιφόρνια, η οποία προσπάθησε να ενσωματώσει την τεχνολογία στη βιομηχανία κάνναβης με διάφορους τρόπους.

Ορισμένα από αυτά έχουν τραβήξει νομικό έλεγχο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αφού επλήγη από την SEC με πρόστιμο 250.000 δολαρίων για την πώληση του ομώνυμου κρυπτονομίσματος της Paragon Coin – η SEC το χαρακτήρισε ως «παράνομη, ανεξέλεγκτη ασφάλεια» – έχει υποχωρήσει από τους ισχυρισμούς ότι το blockchain θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στο εμπόριο κάνναβης παρέχοντας μια εναλλακτική παραδοσιακούς τρόπους πληρωμής όπως πιστωτικές κάρτες.

Αντίθετα, τώρα διαφημίζει την ικανότητα του blockchain να διευκολύνει τους καταναλωτές να μάθουν ακριβώς από πού προέρχεται και τι περιέχει η κάνναβη τους – μια πιθανή αλλαγή του παιχνιδιού για μια βιομηχανία που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει προϊόντα με εσφαλμένη σήμανση και απάτες «επικυρωμένες από διασημότητες».

Γιατί η κάνναβη στο blockchain έχει πραγματικά νόημα (Μερικές φορές)

Σύμφωνα με μια μελέτη της IBM που παρακολούθησε τα μάνγκο που αποστέλλονταν στα καταστήματα Walmart, το blockchain έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα τυπικά συστήματα παρακολούθησης τόσο σε ασφάλεια όσο και σε αποτελεσματικότητα. Στην παραδοσιακή παρακολούθηση από σπόρους προς πώληση – την οποία χρησιμοποιούν οι κύριες επιχειρήσεις για να εντοπίσουν τα προϊόντα σε περίπτωση μόλυνσης ή άλλα ζητήματα προμήθειας – χρειάστηκαν έξι ημέρες για να εντοπιστεί η προέλευση ενός μάνγκο. Με το blockchain, χρειάστηκαν μόνο δύο δευτερόλεπτα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν η IBM ανέλαβε να προετοιμάσει ένα έγγραφο για την καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας σχετικά με τις προκλήσεις που την περιμένουν στη νόμιμη εποχή της κάνναβης, συνέστησε την εφαρμογή του blockchain ως λύση παρακολούθησης.

Το σκεπτικό ήταν απλό: Δεδομένου ότι οι εγγραφές blockchain είναι σχεδόν αδύνατο να παραποιηθούν και μπορούν να προβληθούν από οποιονδήποτε με σύνδεση στο Διαδίκτυο, μπορούν να παρέχουν ένα στιγμιότυπο και ακριβές στιγμιότυπο όλων των πληροφοριών που μπορεί να χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει για ένα δεδομένο προϊόν κάνναβης — από πού καλλιεργήθηκε, μέχρι πού δοκιμάστηκε για καθαρότητα, πού (και σε ποιον) τελικά πουλήθηκε.

Μερικοί έχουν επίσης κοιτάξει το blockchain και τα κρυπτονομίσματα που χτίστηκαν σε αυτό ως εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή τραπεζική για τη νόμιμη βιομηχανία κάνναβης των ΗΠΑ, καθώς η ομοσπονδιακή απαγόρευση του εργοστασίου έχει κρατήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις χωρίς τραπεζικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που παρέχει υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την κάνναβη μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικά πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις.

Αυτό έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα για τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές, τις υπηρεσίες παράδοσης και άλλες εταιρείες που αγωνίζονται να επιβιώσουν με πληρωμές μόνο με μετρητά, ειδικά εκείνες που δεν μπορούν να βασιστούν σε σημαντική χρηματοδότηση από εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου ή άλλους πλούσιους υποστηρικτές.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η βιομηχανία κάνναβης θα πρέπει να μείνει μακριά από αυτή τη χρήση του blockchain, δεδομένης της εγκληματικής σημασίας (τα κρυπτονομίσματα ήταν εδώ και πολύ καιρό η μέθοδος πληρωμής για παράνομες διαδικτυακές αγορές ναρκωτικών όπως η Silk Road) και την επιθυμία της βιομηχανίας να κερδίσει την αποδοχή της επικρατούσας τάσης.

Schreibe einen Kommentar