Τι έμαθα από το 3ετές μου μάθημα δημοσιογραφίας – Worcester Student Life

1
Τι έμαθα από το 3ετές μου μάθημα δημοσιογραφίας – Worcester Student Life

Όταν ο Σαμ άρχισε να μελετά Δημοσιογραφία στο Worcester τον Σεπτέμβριο του 2018, νόμιζαν ότι είχαν μια ιδέα για το τι να περιμένουν. Αυτές οι προσδοκίες έσβησαν γρήγορα. Να τι έχουν να πουν:

Η δημοσιογραφία είναι ένα συναρπαστικό, δημιουργικό και συνεχώς εξελισσόμενο μέσο. Υπάρχουν πολλά να μάθετε και θα εκπλαγείτε με το τι μπορείτε να κάνετε μέχρι να φτάσετε στο τέλος του χρόνου σας στο Worcester. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που έμαθα όταν μελετούσα αυτόν τον απίστευτα γρήγορο κόσμο της εργασίας-

1.Η δημοσιογραφία είναι ΠΟΛΥ συνεργατική.

Νομίζω ότι στην κοινωνία μας έχουμε μια άποψη για τους δημοσιογράφους ως αυτούς τους χαρακτήρες του στυλ «μοναχικού λύκου». Σκεφτόμαστε ανθρώπους όπως ο Hunter S. Thompson, ο Roger Ebert και ο Louis Theroux. Αυτοί οι επιβλητικοί μονοπρόσωποι στρατοί, που φαίνεται να έχουν τα πάντα ξεκαθαρίσει και ξέρουν ακριβώς τι να πουν την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, ξεχνάμε επίσης ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μια ολόκληρη ομάδα από συν-σεναριογράφους, μοντέρ, σκηνοθέτες, κάμερα και συνεργείο ήχου και ούτω καθεξής που κάνουν τις παραγωγές τους τόσο αξέχαστες.

Πηγαίνοντας στο μάθημα είχα την αίσθηση ότι θα με αφήσουν μόνη μου για να χαράξω μια επικίνδυνη πορεία μέσα από τον ακαδημαϊκό χώρο. Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Από την πρώτη μέρα, εγώ και οι συμμαθητές μου ενθαρρύναμε να μοιραστούμε ιδέες και πόρους. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον να γράφουμε, βοηθάμε ο ένας να αναπτύσσει τις ειδήσεις του άλλου και εναλλάξ χειριζόμαστε την κάμερα όταν μιλάει ένας άλλος μαθητής.

Δεν υπήρξε ποτέ σημείο που να ένιωθα ότι με άφηναν πίσω ή με ξεχνούσαν. Όλοι είναι απίστευτα φιλικοί και εγκάρδιοι. Εφόσον όλοι μοιράζεστε ένα κοινό ενδιαφέρον για τις ειδήσεις και έναν κοινό στόχο να τα πάτε καλά στα συνεργατικά σας έργα, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι τα πηγαίνετε καλά με όλους.

2. Θα αναπτύξετε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών δεξιοτήτων.

Όταν έφτασα στο Worcester, σκέφτηκα ότι το να είμαι καλός στο γράψιμο ήταν η μοναδική και μοναδική ικανότητα που χρειαζόμουν για να διαπρέψω στη δημοσιογραφία. Φανταστείτε το σοκ μου όταν οι ομιλητές αρχίζουν να μιλούν για τη διαφορά μεταξύ του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Στέμματος ή για το πώς να χειρίζεστε μια τηλεοπτική κάμερα 2000 λιρών και ό,τι κι αν είναι το «ιππασία των faders». Όλα αυτά θα νιώσουν λίγο συντριπτικά στην αρχή. Για μένα, εκδηλώθηκε ως σύνδρομο απατεώνων, όπου για τους πρώτους δύο μήνες ένιωθα ότι είχα κρυφτεί στην πανεπιστημιούπολη με μια υποτιθέμενη ταυτότητα. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Μείνετε σε αυτό και αντέξτε τις αμφιβολίες σας: θα βελτιωθεί.

Κανείς δεν περιμένει από εσάς να γνωρίζετε κάθε πτυχή μιας ολόκληρης βιομηχανίας από τη στιγμή που περνάτε τις πόρτες. Ειδικά όχι όταν είσαι 18, ή στην περίπτωσή μου, στα ώριμα γηρατειά των 23. Οι καθηγητές μου ήταν πολύ φιλόξενοι για όλους τους φοιτητές και γνώριζαν πλήρως ότι είχαμε διαφορετικά επίπεδα τεχνικής ικανότητας. Κάθε ενότητα είχε καλό ρυθμό και ένιωθα άνετα να ζητήσω βοήθεια, είτε από καθηγητές είτε από συμφοιτητές μου. Αυτό μας έχει μορφοποιήσει από νεαρούς ελπιδοφόρους με μεγάλα μάτια σε σωστούς σύγχρονους δημοσιογράφους με περισσότερες γνώσεις από ό,τι πίστευα ότι θα είχα ποτέ.

Αν με καθούσατε μπροστά σε έναν υπολογιστή πριν από τρία χρόνια, θα δυσκολευόμουν να ανοίξω το Adobe InDesign, πολύ λιγότερο να το χρησιμοποιήσω. Τώρα μπορώ να επεξεργάζομαι βίντεο και ήχο, να κινηματογραφώ ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές και να παράγω ένα ολόκληρο περιοδικό. Ξεκίνησα την καριέρα μου θέλοντας να γίνω απλώς συγγραφέας και τώρα σκέφτομαι να γίνω ραδιοφωνική παρουσιάστρια. Οι πιθανότητες είναι ατελείωτες.

3.Η αυτοπεποίθησή σας θα περάσει από την οροφή.

Δημόσια ομιλία – Είναι μια φράση που προκαλεί φόβο στις καρδιές και στο μυαλό πολλών. Για μένα ξυπνά αναμνήσεις από αδέξια στάση μπροστά στην τάξη στο γυμνάσιο, προσπαθώντας απεγνωσμένα να θυμηθώ ένα κεφάλαιο από Να σκοτώσεις ένα κοριτσάκι, ενώ οι συμμαθητές σας κοιτούν με ένα μείγμα διασκέδασης και οίκτου. Αλλά, αυτό απέχει πολύ από το είδος της δημόσιας ομιλίας που θα κάνετε στο μάθημα. Η δημοσιογραφία είναι να μιλάς. Είτε πρόκειται για ένα κομμάτι στην κάμερα, είτε για συνεντεύξεις από το κοινό είτε απλώς για επικοινωνία με τους συναδέλφους σας, θα κάνετε πολλή αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά κατέληξε να είναι το αγαπημένο μου μέρος της όλης πορείας.

Καθώς μιλάτε στο κοινό όλο και περισσότερο, θα παρατηρήσετε ότι όλες αυτές οι πεταλούδες στο στομάχι σας τελικά καταλαγιάζουν. Ξαφνικά δεν εστιάζεις στο πόσο άβολα φαίνεσαι ή ακούγεσαι γιατί ξέρεις ότι φαίνεσαι και ακούγεσαι υπέροχος. Μπορείτε να χαλαρώσετε και να εστιάσετε περισσότερο στο άτομο που μιλάει. Καταλαβαίνεις μικρές λεπτομέρειες, όπως ο τρόπος με τον οποίο γούρλωσαν τα μάτια τους όταν ανέφεραν έναν συγκεκριμένο πολιτικό. Ή τον τρόπο που έκλεισαν τον τόνο τους όταν μιλούσαν για κάτι ενοχλητικό. Όλα αυτά είναι σημάδι ότι γίνεσαι καλύτερος δημοσιογράφος.

Εάν είστε πραγματικά καλοί στο να παίρνετε συνεντεύξεις με ανθρώπους, μπορεί να θέσετε ακόμη και μια ερώτηση που σκεφτήκατε αμέσως, ειδικά αν το θέμα σας λέει κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ή σκανδαλώδες. Τα αισθήματα ολοκλήρωσης και αυτοπεποίθησης που θα νιώσετε σε αυτήν την κατάσταση είναι ίσα με την τελευταία ημέρα του σχολείου ή με το να περάσετε τις εξετάσεις οδήγησης. Γίνεται αρκετά εθιστικό.

4. Πολλές από εσάς νέες δεξιότητες μπορούν να μεταφερθούν

Η νέα σας αυτοπεποίθηση και οι δεξιότητες ακρόασης θα κάνουν θαύματα στην προσωπική σας ζωή. Νιώθω ότι ακούω τους φίλους μου πολύ καλύτερα τώρα. Οι συζητήσεις μου είναι πιο πλούσιες και αξέχαστες. Η αποστολή ενός email ή η απάντηση σε ένα τηλεφώνημα δεν συνοδεύεται πλέον από αυτούς τους εφηβικούς πόνους άγχους. Όταν πήγα για μια συνέντευξη για δουλειά τον Απρίλιο του 2019, έκανα δημοσιογραφία για λιγότερο από ένα χρόνο και ήδη το μάθημα με είχε μάθει να παραμένω ήρεμος, να ενεργώ φυσικά και να παρουσιάζω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Πήρα τη δουλειά και μπορείς και εσύ.

Το Πανεπιστήμιο είναι μια στιγμή για εξερεύνηση και για να ανακαλύψετε ποιος είστε – Αγκαλιάστε το. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία που σου δίνεται και είσαι ανοιχτός στην ανακάλυψη. Θα βρείτε ένα μονοπάτι που λειτουργεί για εσάς. Υπάρχουν πολλά να μάθετε, άνθρωποι να γνωρίσετε και ένα σωρό νέες εμπειρίες.

Μείνε ψύχραιμος

ο Σαμ

Schreibe einen Kommentar