5 Στρατηγικές για τη συμμετοχή των μαθητών κατά τη διδασκαλία

1
5 Στρατηγικές για τη συμμετοχή των μαθητών κατά τη διδασκαλία

Εάν είστε δάσκαλος σχολείου, διαδικτυακός δάσκαλος ή ακόμα και γονέας που εκπαιδεύει το παιδί του στο σπίτι, η διατήρηση της δέσμευσης των μαθητών για την ενίσχυση των κινήτρων μέσω των μαθημάτων μπορεί να είναι μια ανταποδοτική εμπειρία τόσο για τον δάσκαλο όσο και για τον μαθητή.

Είναι ένα διαισθητικό και υποστηριζόμενο από την έρευνα γεγονός ότι οι ενεργά αφοσιωμένοι μαθητές έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε ακαδημαϊκούς και τυποποιημένες δοκιμασίες και είναι λιγότερο πιθανό να εξουθενωθούν από τη μάθηση. Ωστόσο, οι περισσότεροι δάσκαλοι δυσκολεύονται να ενισχύσουν τη συμμετοχή των μαθητών και αποτυγχάνουν να τους κρατήσουν συμμετέχοντες μετά τα πρώτα μαθήματα. Για κάποιο λόγο, σχεδόν κάθε δάσκαλος κάποια στιγμή αισθάνεται ότι καμία τεχνική εμπλοκής των μαθητών δεν λειτουργεί μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ας σας δώσουμε τώρα τα χαρούμενα νέα! Δεν είναι μόνο δυνατό, αλλά είναι επίσης πολύ εύκολο να κρατήσετε τους μαθητές σας μακροπρόθεσμα δεσμευμένους. Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε (και να εξασκηθείτε ενεργά) είναι τα εξής:

1. Κάνε πρώτα την εργασία σου στον μαθητή!

Ναι, καλά διαβάσατε! Μην περιορίζετε τον ορισμό της εργασίας του δασκάλου μόνο στην προετοιμασία του μαθήματος ή στην εκτύπωση χρησιμοποιήσιμων σημειώσεων. Επενδύστε σε κάθε μαθητή καθώς η απόδοσή του είναι το έργο του πάθους σας για να ενισχύσετε τη συμμετοχή των μαθητών όπως ποτέ πριν. Ξεκινήστε με τα βασικά της γνώσης τους για να εξατομικεύσετε την αλληλεπίδρασή σας μαζί τους κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος.

Για παράδειγμα, εάν ο μαθητής σας είναι λάτρης του ποδοσφαίρου, μπορείτε να εκτυπώνετε κάθε τόσο ένα φύλλο εργασίας μαθηματικών με θέμα το ποδόσφαιρο. Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και αντικαταστήστε τους όρους στα κοινά προβλήματα λέξης με ορολογίες ποδοσφαίρου και παρακολουθήστε τα γενικά επίπεδα αφοσίωσης των μαθητών σας να ανεβαίνουν αμέσως!

Η άλλη πλευρά: Τι θα συνέβαινε αν πηγαίνατε να διδάξετε έναν μαθητή χωρίς να γνωρίζετε την προσωπική του πλευρά; Σκεφτείτε αυτό:

Η Μαίρη αποφάσισε να διδάξει ισπανικά σε μια 9χρονη στη γειτονιά της. Ο μαθητής Τζέιμς ήταν λάτρης της ζωγραφικής. Η Μαίρη μια μέρα, ενώ δίδασκε, σχολίασε επιπόλαια ότι δεν κατάλαβε ποτέ τη διαφημιστική εκστρατεία για τη Monalisa. Μπορείτε να μαντέψετε τι πρέπει να είχε συμβεί στη συνέχεια; Ναι, ο Τζέιμς δεν μπόρεσε ποτέ να ασχοληθεί πλήρως μαζί της, αφού έμαθε ότι η Μαίρη δεν σεβόταν τους ζωγράφους – ειδικά τον Ντα Βίντσι που έτυχε να είναι το είδωλό του.

Διαβάστε επίσης: 7 τρόποι για να διαφημιστείτε αποτελεσματικά ως ιδιωτικός δάσκαλος

2. Επενδύστε χρόνο στη δημιουργία ελεύθερης ροής επικοινωνίας

Ενημερωθείτε για τα χόμπι, τους στόχους, τα ενδιαφέροντα, τους φόβους και ακόμη και βασικά ανέκδοτα των μαθητών σας από το παρελθόν. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο στην αρχή να αποσπάσετε τόσα πολλά από έναν μαθητή, ωστόσο, με το χρόνο μπορείτε να τον κάνετε να μιλήσει. Κάντε αυτό εάν ο μαθητής δεν ανοίξει:

 • Πείτε αστεία ανέκδοτα από τη ζωή σας και ελαφρύνετε τον αέρα γύρω σας μιλώντας για τον εαυτό τους
 • Ακούστε με σεβασμό και υπομονή κάθε φορά που οι μαθητές σας λένε για τις δυσκολίες τους με ένα θέμα
 • Αφιερώστε λίγα λεπτά πριν/μετά από κάθε μάθημα για να χτυπήσετε τον μαθητή χωρίς να το κάνετε να φαίνεται αναγκαστικό ή προσχεδιασμένο
 • Χρησιμοποιήστε αυτοκαταφρονητικό χιούμορ εάν απαιτείται και χρησιμοποιήστε μόνο θετικές προτάσεις όπως, „είναι εντάξει να κάνεις ένα έξυπνο λάθος όπως αυτό, θα είχα κάνει ένα πολύ πιο ανόητο λάθος στην ηλικία σου!“
 • Μιλήστε εν συντομία για τις παγκόσμιες εκδηλώσεις – οι ειδήσεις, αυτό θα βοηθήσει τον μαθητή να καταλάβει ότι οι συνομιλίες του μαζί σας μπορούν να ξεπεράσουν τα σχολικά βιβλία
 • Μιλήστε για τα χαμηλά σας σημεία ή δώστε παραδείγματα που μπορούν να παρακινήσουν τον μαθητή σας να μιλήσει ελεύθερα για τις αμφιβολίες και τους φόβους του κατά τη διάρκεια της μελέτης (και μην το περιορίζετε μόνο στο θέμα που εξετάζει)
 • Επαινέστε τους μαθητές σας όποτε είναι δυνατόν (ένα μικρό κομπλιμέντο όπως «Γεια σου, μου αρέσει το πουκάμισό σου!» μπορεί να κάνει θαύματα για να τους κρατήσει το ενδιαφέρον. Σημειώστε τους μαθητές σας όσο πιο προσεκτικά μπορείτε και κάντε μια αναφορά – πάντα θετικά, ακόμα κι αν είναι ανατροφοδότηση .)

3. Ενσωμάτωση της τεχνολογίας με την παραδοσιακή διδασκαλία

5 Στρατηγικές για τη συμμετοχή των μαθητών κατά τη διδασκαλία.

Η σημερινή γενιά αγαπά την τεχνολογία και, ως εκ τούτου, είναι το κλειδί για την ενίσχυση της συνολικής αφοσίωσης των μαθητών. Η προσκόλληση στις πανάρχαιες μεθόδους της προφορικής και γραπτής διδασκαλίας μπορεί να βαρεθεί τον μαθητή μετά από λίγο. Αποκτήστε λίγη διασκέδαση στην καθημερινή δόση εκμάθησης σχολικών βιβλίων κάνοντας τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 • Χρησιμοποιήστε ψηφιακά παζλ, τεστ, διαδραστικά κουίζ για περιοδικές αξιολογήσεις
 • Χρησιμοποιήστε τη δύναμη των κινούμενων μαθημάτων που είναι διαθέσιμα για σχεδόν όλα τα θέματα (και όλα τα θέματα) στο YouTube και σε άλλους δωρεάν ιστότοπους
 • Διατηρήστε ένα αρχείο προόδου (και ένα σχέδιο μαθήματος) στο διαδίκτυο εάν είναι δυνατόν και επιτρέψτε στον μαθητή σας να συνεργαστεί δουλεύοντας σε αυτό σε κοινόχρηστα υπολογιστικά φύλλα Google
 • Το εικονικό κυνήγι θησαυρού (ένα είδος παιχνιδιού μάθησης) είναι επίσης μια καλή ιδέα!

Η χρήση της τεχνολογίας είναι ο καλύτερος και ο ευκολότερος τρόπος για να κάνετε τον μαθητή σας να συνεργαστεί μαζί σας αντί να είναι απλός που παίρνει οδηγίες.

Διαβάστε επίσης: 7 βέλτιστες πρακτικές για διαδικτυακούς εκπαιδευτές

4. Μην τα κάνετε όλα να δουλεύουν και να μην παίζετε!

Το „Genius Hour“ (ονομάζεται επίσης „20% Time“ ή „Passion Time“) έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό. Προέρχεται από εταιρείες όπως η Google, όπου οι εργαζόμενοι έχουν χρόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας τους για να ακολουθήσουν τη δημιουργικότητά τους και τα χόμπι τους. Οι δάσκαλοι μπορούν επίσης να συμπεριλάβουν τέτοιες τεχνικές εμπλοκής για να ενισχύσουν δραστικά την απόδοση των μαθητών τους.

Δοκιμάστε να κάνετε τα εξής για να επιτρέψετε μια δημιουργική διέξοδο κατά τη διδασκαλία:

 • Προσκαλέστε όλους τους μαθητές σας για μια φυσική ή εικονική συνάντηση αν είναι δυνατόν (μπορεί να είναι σαν ένα άτυπο μίνι πάρτι) κάθε έναν ή δύο μήνες
 • Εισαγάγετε «παιχνίδια μάθησης» στα μαθήματά σας (π.χ. επίλυση μαθηματικού γρίφου, σύνθεση επιστημονικού μοντέλου κ.λπ.)
 • Χρησιμοποιήστε περισσότερες εικόνες, διαγράμματα και απεικονίσεις όπου είναι δυνατόν κατά τη διδασκαλία
 • Κάντε μια άσκηση οράματος-επιβίβασης όπου οι μαθητές μπορούν να αναπαραστήσουν εικονογραφικά τους στόχους και τα όνειρά τους

5. Ρίξτε τις προκλήσεις και επιβραβεύστε κατάλληλα

Οι τακτικές αξιολογήσεις μπορεί να αποτύχουν να κρατήσουν έναν μαθητή παρακινημένο πέρα ​​από ένα σημείο. Αυτό ισχύει περισσότερο εάν ο μαθητής που διδάσκετε δεν έχει την τάση να επιτύχει μόνο 100/100 σε ένα μάθημα. Πηγαίνετε ένα βήμα πέρα ​​από τις συνήθεις μεθόδους δοκιμών και βάλτε μερικές προκλήσεις. Ζητήστε από τους μαθητές σας να λύσουν ένα συγκεκριμένο μαθηματικό άθροισμα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και κάντε το διασκεδαστικό συμμετέχοντας κι εσείς. Δώστε τους στόχους με τους οποίους μπορούν να ενθουσιαστούν και επιβραβεύστε τους κατάλληλα όταν τους πετύχουν.

Η εξατομίκευση των ανταμοιβών μπορεί και πάλι να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της συνολικής αφοσίωσης. Εάν ο μαθητής σας αγαπά το ποδόσφαιρο, δώστε του μια μπάλα ποδοσφαίρου εάν τα πάει καλά σε μια αξιολόγηση. Εάν η μαθήτριά σας είναι ένα έφηβο κορίτσι που λατρεύει το μακιγιάζ, δώστε του μια πολύχρωμη παλέτα σκιών ματιών εάν σκοράρει Α στο μάθημα που διδάσκετε!

Μέχρι τώρα πρέπει να έχετε συνειδητοποιήσει ότι η ουσία παραμένει η ίδια: επενδύστε στη γνώση των μαθητών σας και εξατομικεύστε την μαθησιακή τους εμπειρία με τρόπο που να αισθάνονται ως συνδημιουργοί και όχι ως απλός δέκτης οδηγιών ή λήψης.

Οι προκλήσεις γύρω από τη δέσμευση είναι πολλαπλές τώρα με ολόκληρο το σχέδιο εικονικής μάθησης των πραγμάτων. Ωστόσο, αυτές οι τεχνικές θα λειτουργήσουν, αν πιστεύετε στον αντίκτυπο που μπορεί να κάνει λίγη προσπάθεια για την ενίσχυση της συμμετοχής των μαθητών.

Επίσκεψη Talentnook σήμερα για να ξεκινήσετε να εξερευνάτε χιλιάδες προφίλ μαθητών που μπορεί να χρειάζονται τις διδακτικές σας δεξιότητες! Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση στη διάθεσή σας, θα σας ξεκινήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μείνετε σπίτι, μείνετε ασφαλείς και συνεχίστε να μοιράζεστε τις πολύτιμες γνώσεις σας με τους μαθητές!

Schreibe einen Kommentar