5 τρόποι με τους οποίους ένας δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία στην τάξη

3
5 τρόποι με τους οποίους ένας δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία στην τάξη

Η τεχνολογία είναι ένας μεγάλος βοηθός ΑΝ χρησιμοποιείται αποτελεσματικά και έξυπνα. Για έναν δάσκαλο, είναι ένα θέμα που δεν συζητείται πολύ συχνά. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνολογία δεν είναι πολύ διαισθητική ως βοηθητικός παράγοντας στα κλασικά εκπαιδευτικά συστήματα, ειδικά στην περίπτωση των δασκάλων.

Όμως, εδώ είναι μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς η χρήση της τεχνολογίας είναι ευπρόσδεκτη τόσο από μαθητές όσο και από καθηγητές. ΕΝΑ επισκόπηση έδειξε ότι:

 • Το 77% των δασκάλων λέει ότι η χρήση της τεχνολογίας στην τάξη παρακινεί τους μαθητές να μάθουν
 • Το 76% των δασκάλων λέει ότι η τεχνολογία τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται σε ποικίλα στυλ μάθησης
 • Το 74% των διαχειριστών λέει ότι το ψηφιακό περιεχόμενο στα σχολεία αυξάνει τη συμμετοχή των μαθητών

Είναι η τεχνολογία χρήσιμη και για τους δασκάλους;

Αυτά ήταν τα ευρήματα μιας μάλλον παλιάς έρευνας. Οι αριθμοί που μπορείτε να φανταστείτε, έχουν ανέβει μόνο από εδώ μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα, με όλο και περισσότερους μαθητές και σχολεία να αγκαλιάζουν την τεχνολογία, είναι καιρός και εσείς να αξιοποιήσετε στο έπακρο την τεχνολογία. Ναι, και οι δάσκαλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να κάνουν τις συνεδρίες τους πιο διασκεδαστικές, ελκυστικές και αποτελεσματικές. Υπάρχουν πολλά, εύχρηστα τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να συνδεθείτε καλύτερα με τους μαθητές σας.

5 τρόποι με τους οποίους ένας δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία στην τάξη

Τώρα, το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε είναι πώς να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία ΑΛΛΑ χωρίς να τη συνηθίζετε.

Όμως, πρέπει να θυμάστε μερικά πράγματα:

 • Η τεχνολογία για εσάς θα πρέπει πάντα να είναι ένας παράγοντας που βοηθάει και όχι μια ουσιαστική ανάγκη
 • Οι βασικές σας διδακτικές δεξιότητες και η γνώση του αντικειμένου είναι αναντικατάστατα με την τεχνολογία
 • Μπορεί μόνο αυξάνουν την ικανότητά σας ως δάσκαλος και σας βοηθούν να είστε πιο οργανωμένοι

Διαβάστε επίσης: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα για να εξασφαλίσετε μια αποτελεσματική πρώτη συνεδρία διδασκαλίας

Η χρήση της τεχνολογίας ΔΕΝ είναι αποθαρρυντική εργασία εάν γνωρίζετε τις βέλτιστες πρακτικές. Το Talentnook.com είναι ένα μέρος όπου προσπαθούμε να σας φέρουμε όλες τις βέλτιστες πρακτικές που σχετίζονται με τη διδασκαλία σε ένα μέρος. Και στο ίδιο πνεύμα, σας παρουσιάζουμε 5 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά την τεχνολογία στην τάξη σας:

1. Κάντε τα μαθήματά σας διαδραστικά και διασκεδαστικά – χρησιμοποιήστε βίντεο, τρισδιάστατα μοντέλα, παιχνίδια κ.λπ.!

Ως δάσκαλος, αυτή θα είναι πιθανώς η πιο σχετική χρήση της τεχνολογίας για εσάς και τους μαθητές σας. Κάντε τα κατά τα άλλα συνηθισμένα μαθήματα διασκεδαστικά μεταβαίνοντας σε διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποτρέψετε το φαινόμενο του ύπνου κάνοντας τα εξής (και όλα είναι ενεργοποιημένα από τεχνολογία).

5 τρόποι με τους οποίους ένας δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία στην τάξη

Εδω είναι μερικά ΠΟΛΥ εύκολοι τρόποι για να αξιοποιήσετε τη δύναμη της τεχνολογίας για τις συνεδρίες σας:

 • Χρησιμοποιήστε διαλέξεις βίντεο για να κάνετε τη συνεδρία σας πιο ελκυστική
 • Χρησιμοποιήστε κινούμενα βίντεο για να εξηγήσετε έννοιες που απαιτούν οπτικοποίηση
 • Δοκιμάστε βομβητές, εφαρμογές κουίζ και παζλ για να κάνετε τις συνεδρίες διαδραστικές και ζωντανές
 • Χρησιμοποιήστε τρισδιάστατα μοντέλα και κινούμενα σχέδια (είναι ευρέως διαθέσιμα για τα περισσότερα θέματα)
 • Ενεργοποιήστε τους μαθητές παίζοντας διαδραστικά κουίζ online μαζί τους
 • Εάν έχετε 3 ή περισσότερους μαθητές ταυτόχρονα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εκπαιδευτικές εφαρμογές παιχνιδιών για να προωθήσετε την αφοσίωση

2. Χρησιμοποιήστε τεχνολογία για συστηματικές αξιολογήσεις και παρακολούθηση της συνολικής προόδου

Υπάρχουν πολλά εργαλεία αξιολόγησης διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε δημοφιλείς ιστότοπους για να επιμεληθείτε διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τους μαθητές σας να κάνουν τεστ online στις προσωπικές τους συσκευές. Αυτό θα μειώσει την απόσπαση της προσοχής τους και θα χρησιμοποιήσει βέλτιστα τη συνήθεια τους να ελέγχουν τηλέφωνα/φορητούς υπολογιστές.

5 τρόποι με τους οποίους ένας δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία στην τάξη

Η παρακολούθηση της απόδοσης ενός μαθητή είναι επίσης πολύ πιο εύκολη με την τεχνολογία. Ακολουθούν ορισμένοι ακόμη τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για σκοπούς αξιολόγησης και παρακολούθησης απόδοσης:

 • Χρησιμοποιήστε γραφήματα ή άλλες γραφικές αναπαραστάσεις για να παρουσιάσετε την πρόοδο στον μαθητή σε περιοδικές αξιολογήσεις
 • Ζητήστε από τους μαθητές να συμπληρώσουν τα σχόλιά τους στο διαδίκτυο (κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και πιο βελτιωμένη)
 • Χρησιμοποιήστε αντικειμενικές αξιολογήσεις τύπου που μπορούν να ολοκληρωθούν σε τηλέφωνα (η εναλλαγή μεταξύ των επιλογών είναι ευκολότερη από την επισήμανση των απαντήσεων σε χαρτί
 • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη σελίδα μαθήματος του Talentnook για να διατηρήσετε ένα αρχείο απόδοσης για κάθε μαθητή

Διαβάστε επίσης: Ιδιωτικό φροντιστήριο Ace – 9 χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε καλύτερα

3. Δημιουργήστε σεμινάρια, φύλλα cheat θεμάτων και άλλους πόρους χρησιμοποιώντας τεχνολογία

Ως talentmaster, δεν χρειάζεται πλέον να γράφετε σημειώσεις ή να ξοδεύετε χρήματα και χρόνο κάνοντας εκτυπώσεις cheatsheets. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να δημιουργήσετε ένα αρχείο pdf ή PowerPoint για τις σημειώσεις της μελέτης σας – είτε πρόκειται για μαθηματικά είτε για πιάνο είτε για τεχνικές ζωγραφικής! Η δημιουργία πόρων μελέτης με χρήση τεχνολογίας έχει πολλά πλεονεκτήματα, δηλαδή:

 • Ο μαθητής μπορεί να έχει πρόσβαση σε τέτοιους πόρους οποτεδήποτε και οπουδήποτε
 • Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης ή λανθασμένης τοποθέτησης όπως στην περίπτωση των έντυπων αντιγράφων
 • Μπορείτε να κάνετε αλλαγές στους πόρους σε πραγματικό χρόνο χωρίς να χρειάζεται να ξαναγράψετε ή να εκτυπώσετε ξανά το σύνολο
 • Η δημιουργία πόρων ως μαλακών αντιγράφων τους καθιστά πιο ευανάγνωστους και αποδεικνύοντας τα ανθρώπινα λάθη (π.χ. δεν υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες λανθασμένης ορθογραφίας εάν δημιουργείτε υλικό μελέτης χρησιμοποιώντας το MS Office ή τα Φύλλα Google ή οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα)
 • Μπορείτε να παίξετε με χρώματα, γραφικά, παρουσιάσεις κ.λπ. – όλα αυτά κάνουν το θέμα πολύ πιο αναλώσιμο για τον μαθητή
 • Οι διαλέξεις βίντεο μπορούν να βοηθήσουν πολλούς μαθητές ταυτόχρονα (μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε έσοδα σε πλατφόρμες όπως το Udemy)

Διαβάστε επίσης: Ιδιότητες ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτή – ελέγξτε την αποτελεσματικότητά σας!

4. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για συνεργασία – χρονοδιαγράμματα, εργασίες έργου, εργασίες, συζητήσεις κ.λπ.

Εργαλεία όπως το Trello ή τα Φύλλα Google ή η σελίδα σχεδίου μαθήματος του Talentnook, μπορούν όλα να χρησιμοποιηθούν για να σχεδιάσουμε και να σχεδιάσουμε από κοινού με τον μαθητή.

5 τρόποι με τους οποίους ένας δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία στην τάξη

Μπορείτε να κάνετε τα εξής για να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για να συνεργαστείτε πιο αποτελεσματικά με τους μαθητές σας:

 • Τα χρονοδιαγράμματα του έργου μπορούν να προστεθούν και να παρακολουθηθούν σε πραγματικό χρόνο
 • Μπορείτε να αναθέσετε εργασίες και να ζητήσετε από έναν μαθητή να τις επισημάνει ως ολοκληρωμένες (αυτό καταργεί την πιθανότητα να ξεχάσετε μια εργασία/εργασία που έχει ανατεθεί στον μαθητή)
 • Μπορείτε επίσης να αναθέσετε εργασίες στο διαδίκτυο (π.χ. στα έγγραφα Google) και να τις ελέγξετε εν κινήσει, χωρίς καθυστέρηση μιας ημέρας
 • Η ανταλλαγή σχολίων σχετικά με την εργασία για το σπίτι μπορεί να γίνει πολύ πιο συστηματική εάν μπορείτε με οποιονδήποτε τρόπο να διατηρήσετε ένα αρχείο με δυνατότητα τεχνολογίας
 • Μπορείτε επίσης να προσκαλέσετε τους γονείς να δουν τις καθημερινές εργασίες για το σπίτι, εάν παρακολουθείτε την πρακτική άσκηση και την εργασία κάθε ημέρας σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα

Διαβάστε επίσης: Οι 5 πιο σημαντικές ιδιότητες ενός αποτελεσματικού δασκάλου

5. Επικοινωνήστε αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία – μείνετε σε επαφή με τον μαθητή (και με τους γονείς επίσης!)

Η ανταλλαγή σχολίων, η επικοινωνία αλλαγών στο πρόγραμμα, έκτακτης ανάγκης, σχέδια κ.λπ. είναι εξαιρετικά εύκολη με την τεχνολογία σήμερα. Καταργεί κάθε είδους επικοινωνιακά κενά και δεν αφήνει περιθώρια για κακή επικοινωνία.

5 τρόποι με τους οποίους ένας δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία στην τάξη

Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για να παίξετε ενεργό παιχνίδι επικοινωνίας με τους μαθητές (και τους γονείς τους):

 • Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων ή email για να ενημερώσετε αμέσως τις αλλαγές στο πρόγραμμά σας (όχι πλέον να βασίζεστε στα παραδοσιακά συστήματα τηλεφωνικών κλήσεων)
 • Χρησιμοποιήστε την πλατφόρμα του Talentnook για να επικοινωνείτε με τους γονείς σε τακτική βάση
 • Προγραμματίστε αυτόματα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την αποστολή περιοδικών αναφορών απόδοσης στους γονείς
 • Μείνετε σε επαφή με τους γονείς χρησιμοποιώντας email ή υπηρεσίες μηνυμάτων
 • Διατηρήστε όλες τις βασικές επικοινωνίες καλά τεκμηριωμένες (βοηθά σε περίπτωση οποιασδήποτε σύγκρουσης με τον μαθητή ή τους γονείς)
 • Οι υπενθυμίσεις χρέωσης μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά στους γονείς χωρίς να περιμένουν μια προσωπική αλληλεπίδραση

Διαβάστε επίσης: Κερδίστε χρήματα ως ιδιωτικός δάσκαλος – δείτε πώς!

Η χρήση της τεχνολογίας όπου είναι δυνατόν μπορεί να κάνει το ταξίδι σας στο μάθημα ολιστικό και πιο ανταποδοτικό. Εάν σκέφτεστε να γίνετε δάσκαλος ή εάν είστε ήδη καθηγητής, ορίστε το πρώτο βήμα – χρησιμοποιήστε την τεχνολογικά ενεργοποιημένη πλατφόρμα του Talentnook για να βρείτε μαθητές στην περιοχή σας. Το Talentnook είναι η πρώτη κοινότητα εκμάθησης γειτονιάς στον κόσμο για παιδιά και το μόνο μέρος όπου μπορείτε να βρείτε τους υποψήφιους μαθητές σας χωρίς καμία ταλαιπωρία αναζήτησης.

Εγγραφείτε ή συνδεθείτε τώρα για ένα απρόσκοπτο ταξίδι διδασκαλίας. Καλό φροντιστήριο για εσάς!

Schreibe einen Kommentar